Krijg je medische zorg? Zorgaanbieders willen soms informatie over jou kunnen doorgeven aan elkaar. Bijvoorbeeld je huisarts aan je apotheek. Dat mag alleen als je daar toestemming voor geeft.
Op de website MijnMitz regel je wie welke medische gegevens mag doorgeven aan wie. Op MijnMitz staan al je keuzes bij elkaar.
De Stichting Gemeenschappelijke Voorzieningen voor Zorgcommunicatie is verantwoordelijk voor Mitz. Zij hebben aan VZVZ gevraagd om Mitz te maken. Dit doen ze namens alle ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgaanbieders in Nederland.
Het kost niets om MijnMitz te gebruiken. Het is gratis.
Nee, het is niet verplicht om MijnMitz te gebruiken.
Het is voor jezelf wel handig om MijnMitz te gebruiken. Je kunt toestemming geven en later weer iets veranderen daarin. Zo bepaal je zelf wat er met je medische gegevens gebeurt.
Krijg je medische zorg? Zorgaanbieders hebben medische gegevens over jou in hun administratie. Om goede zorg aan je te kunnen geven, willen ze soms jouw medische gegevens aan elkaar doorgeven. Bijvoorbeeld als het ziekenhuis jouw medische gegevens nodig heeft van je huisarts. Denk aan informatie over allergieën of medicijnen die je gebruikt.
Meestal mogen ze dit alleen doen als jij het goed vindt. Dat staat in de wet. Ze mogen je medische gegevens alleen aan elkaar doorgeven als jij toestemming daarvoor hebt gegeven.
Geef je toestemming? En ga je bijvoorbeeld naar een dokter in een ander ziekenhuis? Dan kan die jouw gegevens ophalen bij je vorige ziekenhuis als dat nodig is voor je behandeling. Dat ophalen gaat elektronisch.
Nee, niet altijd. Soms krijg je zorg van iemand die besluit om je door te verwijzen naar iemand anders. Bijvoorbeeld als de huisarts je doorverwijst naar het ziekenhuis. Je weet dan dat je huisarts je doorverwijst. Daarom mag je huisarts ervan uitgaan dat je het goed vindt om je gegevens door te geven aan het ziekenhuis. Het gaat dan om de medische gegevens die nodig zijn voor je behandeling.
Maak je geen keuze in MijnMitz? Dan is het voor jouw zorgaanbieders, zoals je huisarts en apotheek, onbekend wat je wil. Ze mogen dan geen medische gegevens van jou aan elkaar doorgeven.
Ja, kinderen en jongeren kunnen ook keuzes in MijnMitz zetten.
Ben je jonger dan 16 jaar? Dan moet een van je ouders of je voogd je keuze bevestigen in MijnMitz. Dat moet volgens de wet. Ben je 16 jaar of ouder? Dan is dat niet meer nodig.
Dit is geregeld in de wet. Voor jongeren onder de 16 jaar is het verplicht dat een ouder of voogd bevestigt wat de jongere kiest.
Geef je in MijnMitz toestemming om je medische gegevens door te geven? Dan geldt dat voor alle systemen die zorgaanbieders, zoals je huisarts, daarvoor gebruiken. Bijvoorbeeld voor het Landelijk Schakelpunt (LSP). Hiervoor is VZVZ de verwerkingsverantwoordelijke.
Het is niet nodig om voor ieder systeem apart toestemming te geven.
De toestemming die je aan je huisarts hebt gegeven, blijft geldig. Alleen komt die nu in MijnMitz te staan zodat je het zelf kunt zien via de website MijnMitz. En daar eventueel kunt aanpassen.
Nee, er staan geen medische gegevens in MijnMitz.
In MijnMitz staat alleen aan welke zorgaanbieders je wel of geen toestemming geeft. Bijvoorbeeld jouw toestemming aan je huisarts om jouw medische gegevens door te mogen geven aan je apotheek.
Nee, dat mag niet.
Geef je toestemming in MijnMitz? Dan is dat alleen om medische gegevens door te geven aan andere zorgaanbieders die jou behandelen. Bijvoorbeeld je apotheek.
Je zorgaanbieder mag de gegevens niet doorgeven aan anderen. Bijvoorbeeld niet aan je werkgever, bedrijfsarts of verzekeraar.
Staat jouw toestemming in MijnMitz? Dan mogen je zorgaanbieders je medische gegevens doorgeven. Bijvoorbeeld jouw huisarts aan je apotheek. Maar alleen aan andere zorgaanbieders die jou behandelen. Jouw toestemming geldt ook voor nieuwe zorgaanbieders die je gaan behandelen.
Heb je geen toestemming gegeven? Dan mogen je zorgaanbieders je medische gegevens aan niemand doorgeven.
Zet je in MijnMitz dat je toestemming geeft? Dan betekent dit dat jouw zorgaanbieders alleen de medische gegevens mogen doorgeven die nodig zijn voor je behandeling.
Welke gegevens dat zijn verschilt per situatie en per zorgaanbieder. Een apotheek wil bijvoorbeeld weten wat voor medicijnen je krijgt. Een ziekenhuis wil bijvoorbeeld ook de uitslagen zien van een bloedonderzoek.
Zorgaanbieders hebben afspraken met elkaar over wat ze in welke situatie mogen doorgeven. Deze afspraken horen bij hun beroep. Een afspraak is bijvoorbeeld dat er bij spoed alleen een samenvatting nodig is van de informatie die je huisarts heeft. En dat informatie van langer geleden er niet in hoeft.
Wil je precies weten welke gegevens jouw zorgaanbieders doorgeven? Dan kun je dit het beste aan hen vragen.
Ga naar MijnMitz. Volg de stappen om met DigiD in te loggen.
Log je voor de eerste keer in op MijnMitz? Dan krijg je een korte uitleg. Daarna moet je het volgende doen om MijnMitz te gebruiken:
- vul je naam en e-mailadres en of je ouder bent dan 16 jaar
- je krijgt meteen een e-mail
- in de e-mail staat een link om je e-mail te bevestigen
- klik op de link
- je kunt nu MijnMitz gebruiken
Je hebt een e-mailadres nodig om MijnMitz te kunnen gebruiken.
De keuzes die je in MijnMitz zet, zijn belangrijke persoonlijke gegevens. Er kunnen dingen veranderen die gevolgen hebben voor je keuzes. Dan is het nodig dat we je kunnen bereiken.
We sturen niet zomaar meldingen naar je e-mailadres. Je kunt in MijnMitz zelf kiezen in welke situaties je een e-mail wilt krijgen.
Het is nodig dat we weten of je jonger of ouder bent dan 16 jaar. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan moet je ouders of voogd jouw keuzes bevestigen. Dat staat in de wet.
Soms weten we al hoe oud je bent als je voor het eerst inlogt. Dat gebeurt als een zorgaanbieder die jou behandelt Mitz gaat gebruiken. Denk aan je huisarts of apotheek. Dan is je geboortedatum al bekend bij ons. Je kunt dan niet meer zelf aanpassen of je jonger of ouder bent dan 16.
Wil je je keuzes in MijnMitz veranderen? Dat gaat zo:
- ga naar MijnMitz.nl
- log in met DigiD
- ga naar [Home]
- klik op [Keuze aanpassen]
Je krijgt nu drie mogelijkheden waaruit je kunt kiezen.
- Al jouw zorgaanbieders
Hiermee zet je alle keuzes op Ja. Zo geef je al je zorgaanbieders, zoals je huisarts, toestemming. - Bepaalde zorgaanbieders
Hiermee kun je voor bepaalde groepen zorgaanbieders toestemming geven. Of voor iedere zorgaanbieder apart. - Geen enkele zorgaanbieder
Hiermee zet je alle keuzes op Nee. Zo heeft geen enkele zorgaanbieder toestemming.
Maak je nieuwe keuze. En klik daarna op [Opslaan] om je nieuwe keuze te bewaren.
Je nieuwe keuzes gelden meteen. En je kunt ze ook altijd weer veranderen.
Staat jouw zorgaanbieder niet in MijnMitz? Dan gebruikt de zorgaanbieder, zoals je huisarts, Mitz nog niet.
Gaat je zorgaanbieder Mitz gebruiken? Dan kunnen we je hierover een e-mail sturen. Je regelt dit in je instellingen:
- ga naar [Profiel]
- dan naar [Meldingen instellen]
- zet een vinkje bij Op de hoogte houden
- klik op [Opslaan]
Je kunt niet zelf een zorgaanbieder, zoals je huisarts, toevoegen. Je kunt wel alvast een keuze in MijnMitz maken. Zodra jouw zorgaanbieder Mitz gaat gebruiken, checkt de zorgaanbieder je keuze in Mitz.
Gaat één van jouw zorgaanbieders Mitz gebruiken? Dan krijg je dat vanzelf te zien bij Jouw zorgaanbieders.
Dat kan komen door het volgende:
- Je hebt al eerder een keuze gemaakt bij een zorgaanbieder, zoals je huisarts of apotheek. Zij hebben deze keuzes dan al voor jou in Mitz gezet.
- Een zorgaanbieder vraagt om toestemming en zet jouw keuze meteen in Mitz. Bijvoorbeeld bij de huisartsenpost. Dit kan alleen als je daarom vraagt.
In MijnMitz zie je bij Activiteiten wat er allemaal in Mitz is gebeurd. Ook uit de tijd voordat je zelf MijnMitz bent gaan gebruiken.
Nee, dat kun je niet zien in MijnMitz.
Als een zorgaanbieder gegevens van jou opvraagt, dan wordt jouw toestemming in Mitz gecheckt. Het checken van de toestemming is zichtbaar in Mitz.
Wil je weten of de gegevens daarna zijn uitgewisseld? Vraag dit dan na bij je zorgaanbieder. Als je wilt weten of je huisarts of apotheek gegevens heeft doorgegeven, dan kun je naar Volgjezorg.nl.
Je kunt je MijnMitz-account zelf verwijderen. Mitz gooit dan je gegevens en je keuzes over toestemming weg.
Dit is hoe je het MijnMitz-account weggooit:
- ga naar MijnMitz
- log in met DigiD
- ga naar [Profiel]
- ga naar [Mijn gegevens]
- klik op [Ik wil mijn gegevens verwijderen]
- vul je e-mailadres in als je een bevestiging wilt dat we je account hebben weggegooid
- je krijgt nu de vraag: ‘Weet je het zeker?’
- klik op [Verwijder gegevens]
- we hebben je MijnMitz-account nu verwijderd
Ben je niet meer akkoord met de gebruikersvoorwaarden? Dan kun je jouw MijnMitz-account verwijderen. Dat doe je door in te loggen op MijnMitz en daar je gegevens te verwijderen.
Als je jouw MijnMitz-account verwijdert dan worden je persoonsgegevens en keuzes weggegooid.
Dit betekent dat geen enkele zorgaanbieder jouw medische gegevens mag delen met andere zorgaanbieders.
Je hoeft geen app te installeren. Je kunt op je telefoon naar MijnMitz.nl. Bijvoorbeeld met Chrome, Safari of Edge. Dit kan ook op een computer, of tablet.
Tot de groep Ziekenhuizen, gespecialiseerde klinieken en ambulancezorg horen deze zorgaanbieders:
- Abortuskliniek
- Algemeen ziekenhuis
- Ambulancediensten
- Astmacentrum
- Audiologisch centrum
- Besnijdeniscentrum
- Bloedbank
- Brandwondencentrum
- Cardiologiecentrum
- Centrum voor eetstoornissen
- Centrum voor orthopedie en beweging
- Dermatologisch centrum
- Dialysecentrum
- Epilepsiekliniek
- Esthetisch-medisch centrum
- Flebologiecentrum
- Forensisch centrum
- Geboortecentrum
- Handcentrum en polscentrum
- IVF-kliniek
- Jeugdzorg
- Kankercentrum
- Oogkliniek
- Pijncentrum
- Polikliniek (als onderdeel van een ziekenhuis)
- Psycho-oncologisch centrum
- Radiotherapeutisch centrum
- Regioale ambulancediensten
- Revalidatiecentrum
- Specialistisch Centrum
- Sportmedisch centrum
- Transplantatie organisatie
- Trombosedienst
- Universitair medisch centrum
- Verloskundepraktijk
- Zelfstandig behandelcentrum
- Ziekenhuis
Bij de groep Overige zorg (tandartsen, paramedici, jeugdgezondheidszorg) horen deze zorgaanbieders:
- Bevolkingsonderzoek kanker
- Centrum voor bijzondere tandheelkunde
- Complementaire zorg
- Diëtistenpraktijk
- Ergotherapiepraktijk
- Fysiotherapiepraktijk
- Gemeentelijke gezondheidsdienst
- Huidtherapiepraktijk
- Jeugdgezondheidszorg
- Logopediepraktijk
- Mondhygiënistenpraktijk
- Oefentherapiepraktijk
- Optometriepraktijk
- Orthodontiepraktijk
- Orthoptistenpraktijk
- Pedicurepraktijk
- Podologiepraktijk
- Podotherapiepraktijk
- Preventieve gezondheidszorg
- Tandartsenpraktijk
- Tandartsinstelling
- Tandprothetische praktijk
- Verslavingszorg
- Zorggroep
Bij de groep Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) horen deze zorgaanbieders:
- Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
- Psychiatriepraktijk
- Psychologiepraktijk en psychotherapiepraktijk
- PUK- of PAAZ-afdeling in een ziekenhuis
Bij de groep Laboratoria en diagnostische centra horen deze zorgaanbieders:
- Beeldvormende diagnostiek
- Diagnostisch centrum
- Echocentrum
- Laboratorium
Bij de groep Verpleging en verzorging horen deze zorgaanbieders:
- Hospice
- Instelling voor auditief gehandicapten
- Instelling voor lichamelijk gehandicapten
- Instelling voor verstandelijk gehandicapten
- Instelling voor visueel gehandicapten
- Kraamzorg
- Thuiszorg
- Verpleeghuis
- Verpleeghuis en verzorgingshuis
- Verpleegkundig kinderdagverblijf
- Verstandelijk-gehandicaptenzorg
- Verzorgingstehuis
- Woonvoorziening voor lichamelijk gehandicapten
- Woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten
- Woonvoorziening voor visueel gehandicapten
- Zorg voor mensen met een beperking
Bij de groep Apotheken horen deze zorgaanbieders:
- Apotheek
- Openbare apotheek
- Zelfstandig opererende ziekenhuisapotheek
Bij de groep Huisartsen en huisartsenposten horen deze zorgaanbieders:
- Huisartsenpraktijk
- Huisartsenpost
- Huisartsinstelling
- Apotheekhoudende huisartspraktijk
Een zorgaanbieder is een organisatie die je helpt met jouw gezondheid. Een ziekenhuis, een huisartsenpraktijk en een tandartsenpraktijk zijn voorbeelden van een zorgaanbieder.
Een elektronisch uitwisselingssysteem is een systeem waarmee de ene zorgaanbieder medische gegevens kan opvragen bij een andere zorgaanbieder Bijvoorbeeld de huisartsenpost vraagt gegevens op bij de huisarts.
De zorgaanbieder kijkt in Mitz of jij toestemming hebt gegeven. Als je toestemming hebt gegeven, gebruikt je zorgaanbieder een uitwisselingssysteem om de medische gegevens uit te wisselen.
In Mitz staat alleen of je wel of geen toestemming geeft. Het is dus zelf geen uitwisselingssysteem.
Wil je precies weten wat er in de wet staat over een elektronisch uitwisselingssysteem? In de wettekst kun je het zelf nalezen.
Met een elektronisch uitwisselingssysteem kunnen zorgaanbieders medische gegevens bekijken die andere zorgaanbieders over jou hebben. Dit mag alleen als ze je behandelen en met jouw toestemming.
Geef je bijvoorbeeld toestemming aan jouw huisarts? Dan zorgt de huisarts dat andere zorgaanbieders jouw medische gegevens kunnen bekijken. Moet je dan bijvoorbeeld een keer ’s avonds naar een huisartsenpost? Dan kan de huisartsenpost de gegevens bekijken die je huisarts over jou heeft. Maar alleen als dat nodig is voor jouw behandeling.
Een elektronisch uitwisselingssysteem bewaart geen medische gegevens. Het zorgt alleen voor het doorgeven van gegevens tussen de zorgaanbieders die jou behandelen.
Wil je precies weten wat er in de wet staat over een elektronisch uitwisselingssysteem? In de wettekst kun je het zelf nalezen.
Er zijn verschillende soorten uitwisselingssystemen. Bijvoorbeeld systemen om:
- medische gegevens te kunnen bekijken. Bijvoorbeeld een portaal van een ziekenhuis waar een huisarts in kan kijken.
- medische scans in te zien.
Bijvoorbeeld XDS-systemen voor CT-scans en MRI-scans. - medische gegevens op te vragen.
Een voorbeeld is het Landelijk Schakelpunt (LSP) waarmee zorgaanbieders medische gegevens bij elkaar kunnen opvragen. Bijvoorbeeld je huisarts bij je apotheek. Wil je weten welke gegevens zorgaanbieders via het LSP kunnen uitwisselen? Kijk dan op de website van Volgjezorg.
Als jouw zorgaanbieders Mitz gaan gebruiken, dan laten ze aan Mitz weten dat ze gegevens van jou hebben. Zo weten andere zorgaanbieders waar ze jouw gegevens kunnen vinden. Mitz laat dat alleen weten als jij toestemming hebt gegeven.
Jij kunt in MijnMitz zien welke zorgaanbieders medische gegevens van jou hebben.
Ja dat mag. Met de toestemming die in MijnMitz staat, mogen zorgaanbieders zoals apotheken en huisartsen je gegevens nog steeds doorgeven via het Landelijk Schakelpunt (LSP).